10 feiten en fabels over zonnepanelen

1. Ik ga misschien wel verhuizen, dus ik kan beter geen panelen aanschaffen

Fabel. Koophuizen met een groen energielabel (dus label A, B, of C) leveren 3% tot 4% meer op dan huizen met een lager energielabel. Dit blijkt uit een onderzoek door de Universiteit van Maastricht onder 100.000 vergelijkbare huizen. Zonnepanelen zorgen voor een hoger energielabel. Dus als je even doorrekent, zie je dat het al snel uit kan om zonnepanelen te kopen. Ook als je binnenkort gaat verhuizen. Logisch eigenlijk, want zonnepanelen schelen gewoon in de maandlasten voor een huis.

2. Zonnepanelen kosten veel geld

Fabel. De prijzen zijn gekelderd sinds een paar jaar. 8 panelen kosten ongeveer €2300. Daarmee bespaar je ongeveer € 375 per jaar. En zie ook punt 3!

3. Je kunt gratis zonnepanelen op je dak plaatsen

Feit. Ja echt! De overheid biedt gunstige leningen tegen rentes tot 2,5%. Het rendement op je panelen is groter. Dus dat betekent in de praktijk dat je zonder investering panelen op je dak kunt plaatsen. Je kunt ze ook leasen trouwens, als je liever geen lening afsluit.

4. Zonnepanelen kunnen niet uit in het Nederlandse klimaat

Fabel. Zonnepanelen werken ook in Nederland, ook als het bewolkt is. Wel wat minder goed dan in de Sahara natuurlijk. Maar dan nog heb je ze binnen 7 jaar weer terugverdiend.

5. Je kunt beter zonnepanelen kopen dan je geld op de bank laten staan

Feit.

6. Zonnepanelen gaan niet lang mee

Fabel. De door ons geselecteerde fabrikant garandeert dat de panelen zelfs na 25 jaar nog 80% van de oorspronkelijke opbrengst leveren. En na 7 jaar had je ze al terugverdiend.

7. Zonnepanelen zijn niet duurzaam, want de productie kost meer energie dan ze opleveren

Fabel. Het omslagpunt ligt op 1 tot 2 jaar, en daarna gaan ze nog 25 jaar mee.

8. Zonnepanelen zijn lelijk

Tsja. Over smaak valt niet te twisten. Moderne panelen zijn egaal zwart. Als je die netjes plaatst, vinden wij ze best mooi.

9. Door de salderingsregeling, is mijn investering onzeker

Fabel. Met salderingsregeling mag je de stroom die je verbruikt verrekenen met de stroom die je levert. De regeling bestaat nog tot 2020 en daarna zal er waarschijnlijk een overgangsregeling zijn. Heb je nog een meter die terug kan draaien? Dan saldeer je in de praktijk al automatisch.

10. Je kunt beter nu panelen kopen dan nog even te wachten

Feit. Panelen worden misschien nog iets goedkoper, maar dat gaat maar om een paar procent per jaar.  En hoe langer je wacht, hoe langer je geld afdraagt aan de energiemaatschappij. Je kunt ze beter nu kopen dus.

 

Overtuigd? Doe dan mee aan de groepsaankoop zonnepanelen!