Een deelnemer aan het woord: hoe zijn de ervaringen met de groepsaankoop?

In de Rivierenwijk is sinds een jaar een groep bewoners bezig met zonnepanelen. Ze willen de hele wijk aan de zonne-energie krijgen! Er waren informatieavonden en begin 2017 is er een leverancier gekozen die de huizen van mede-bewoners die mee willen doen, van zonnepanelen voorziet. Dat is NewSolar uit Woudenberg.

Eén van de deelnemers is Lonnie Ploegmakers uit de Gouwestraat. Op 19 juni stond er een busje met zonnepanelen bij haar voor de deur. “Het was een bloedhete dag. Zeker op het platte dak! En de monteur van NewSolar moest het werk alleen doen want zijn collega was ziek… Het is best zwaar werk. Vier panelen van 20 kilo via een ladder omhoog en ook nog zestien tegels voor de ballast. Toen het vierde paneel boven was ben ik er zelf via de ladder achteraan geklommen! Het zag er mooi uit.
Bij zijn lunchpauze raakten we aan de praat. Elders moest hij 360 panelen plaatsen. Wat is dan 4?”

Omdat de collega er niet bij was, moest Lonnie nog wel even wachten op de aansluiting. Die kwam enkele dagen later. Daarna werkte het systeem en kon ze dus genieten van de eigen schone energie!

Twee maanden later.

“Het meest zichtbare van de zonnepanelen is de mail die ik aan het einde van de maand krijg over het aantal kWh dat de panelen me die maand hebben opgeleverd en hoeveel CO2 ik daarmee bespaard heb. Het is zomer, er was best veel zon en het geeft me een tevreden gevoel. Het zijn maar hele kleine beetjes, die je als gewone stadsbewoner kunt doen aan duurzaamheid, maar er zijn wel heel veel bewoners. En heel veel kleine beetjes helpt ook.”

“In zonnepanelen was ik al langer geïnteresseerd. Maar dat ik niet zelf alles hoefde uit te zoeken, dat gewone buurtbewoners zich hebben ingespannen om al dat voorwerk te doen en dit in onze wijk te propageren heeft me over de streep getrokken. Daarvoor dank. Nu alleen nog de Btw terugvragen bij de belastingdienst”.

De actie is intussen verlengd. Tot eind 2017 kunnen bewoners uit de Rivierenwijk (en ook uit omliggende buurten) zich nog aanmelden voor de groepsaankoop.