Veelgestelde vragen

Algemene vragen

 • Het levert meer op om je (spaar)geld in zonnepanelen te investeren dan om het bij de bank te laten staan. Overigens hoef je niet per se te investeren: er zijn ook andere mogelijkheden om op zonnestroom over te stappen.
 • Het helpt tegen klimaatverandering.
 • Het initiatief is onafhankelijk en iedereen werkt op geheel vrijwillige basis. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt.
 • We kopen samen groot in. Dat betekent dat we een goedkoop aanbod kunnen krijgen.
 • Het scheelt je gedoe: we zoeken de beste, voordeligste en betrouwbaarste opties voor je uit.
We sluiten zoveel mogelijk aan bij bestaande initiatieven. Op 19 januari 2017 is onze eerste openbare bijeenkomst. We willen iedereen graag uitnodigen om hier aan deel te nemen. Voor alle doelgroepen (huurder, woningeigenaar, VvE of bedrijf) zal er uiteindelijk een apart traject zijn. Dit aangezien elke doelgroep andere specifieke wensen heeft. We nodigen je graag uit voor onze eerste openbare bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zal er ook meer informatie volgen over het vervolg van het traject. Schrijf je hier vrijblijvend in en wij houden je op de hoogte.
Leuk dat je geïnteresseerd bent! Je kunt je hier vrijblijvend aanmelden.
Ja, we richten ons zeker ook op mensen die niet willen of kunnen investeren, maar toch op een andere manier kunnen deelnemen (bijv. via huur of lease van een zonne-energiesysteem).
Ja. Dat kan op deze manieren:
 1. Als huurder schaf je zelf panelen aan. Je vraagt aan je verhuurder of je die mag laten plaatsen. Ga je verhuizen? Dan kun je ze doorverkopen aan de volgende bewoner. Of meenemen naar je nieuwe huis.
 2. Je verhuurder koopt panelen en laat ze installeren. Met de huurder spreek je dan af wat je betaalt voor de stroom. Dit moet natuurlijk eenzelfde of liever een lager bedrag zijn dan wat je nu betaalt!
Wij zijn op dit moment aan het kijken of we met de grote coöperaties kunnen samenwerken om ook huurders zo een passend aanbod te doen.
Ja, hier werken we aan. Veel mogelijke bezwaren kunnen worden weggenomen door de tools van Schooldakrevolutie. We zouden graag met de scholen in de wijk samenwerken. We hebben al contact gelegd met de Gertrudisschool en de v.d. Hulstschool. We zoeken nog ingangen bij de Waalstraat, het ROC en de Kleine Dichter. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Ja, dat kan. Je kunt aanhaken bij de collectieve inkoop en veel aanbiedingen zullen ook voor andere wijken in Utrecht gelden. Of nog beter: wil je ook voor jouw wijk een vergelijkbaar initiatief opzetten? We helpen je graag. De website en het promotiemateriaal kun je zo overnemen.

Veelgestelde vragen – Ondernemers, stichtingen en verenigingen

Ja! De gemeente Utrecht heeft de Energielening Utrecht opgezet. Daar kun je voor 1,65% geld lenen voor zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen. Het financieel rendement op zonnepanelen ligt ver daarboven, dus je bent dief van je eigen portemonnee als je hier geen gebruik van maakt.
Ja. Kijk eens bij de SDE+ subsidie van de Rijksoverheid. Deze subsidie zorgt ervoor dat de terugverdientijd aantrekkelijk is, ook als je lagere stroomtarieven betaalt dan particulieren. Daarnaast zijn er diverse andere regelingen. Neem contact op als je meer informatie wilt: we denken graag met je mee.

Veelgestelde vragen – Groepsaankoop

Zolang er zonlicht op het dak valt, is het mogelijk dit om te zetten in stroom. Zonnepanelen werken bijvoorbeeld ook als het bewolkt is. Het beste is een dak gericht op het zuiden, maar daken op het oosten of westen zijn ook geschikt. Een dak op het noorden is niet geschikt. Op een plat dak kun je de panelen richten zoals je wilt, dus ook dat is geschikt. Een hellingshoek van 20 tot 30 graden is ideaal, maar ook 40 of 50 graden is nog prima voor productie van zonnestroom. Zie de Zonatlas voor een snelle inschatting of je dak geschikt is voor zonnepanelen.
Nee. Een uitzondering geldt voor monumenten en beschermde stadsgezichten: daarbij mogen ze niet vanaf de straat zichtbaar zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.
Dat hangt een beetje van je situatie af (verbruik, dakligging). Maar gemiddeld heb je zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend. Een installatie zal bij voldoende onderhoud 25-30 jaar meegaan. Kan wel uit dus. Zie ook deze gedetailleerde analyse.
Ja dat kan! Onze leverancier NewSolar levert in een straal tot 30 kilometer om de stad Utrecht. Dus je kunt je gewoon intekenen.
 1. Je tekent je in voor de groepsaankoop. Je zit nog nergens aan vast.
 2. Onze geselecteerde leverancier NewSolar maakt een afspraak met je om bij je thuis te komen. Ze nemen je wensen door en bekijken je dak. De schouw, noemen we dat.
 3. Je krijgt een offerte van NewSolar.
 4. Ben je akkoord? Dan teken je de offerte. Je maakt daarna een afspraak om de panelen te laten installeren door NewSolar.
 5. Je begint met energie besparen!
 6. Je kunt de BTW op je panelen terugvragen via NewSolar of via dit stappenplan.
 7. Wil je meer buurtgenoten overtuigen om zonnepanelen te nemen? Neem dan contact met ons op om straatambassadeur te worden.
Voor alle duidelijkheid: je doet dus zaken met NewSolar. Wij van Rivierenwijk in 't Zonnetje vinden dat NewSolar op dit moment het beste aanbod heeft en we raden ze van harte aan. We willen natuurlijk graag meedenken als je vragen hebt die je niet bij NewSolar kwijt kunt en we horen graag je ervaringen. Aanspraken op garantie en dat soort zaken gaan direct via NewSolar.
Nee, voor eigen huis bezitters niet. Dat is ook niet meer nodig: zonnepanelen zijn tegenwoordig al heel goedkoop. Je kunt wel de BTW terugvragen. Dat scheelt 21% in de kosten. Voor bedrijven, organisaties en VVE's zijn er trouwens wel subsidies.
Het dak is eigendom van alle bewoners van de VVE. Je hebt dus toestemming nodig van alle eigenaren van het pand. Niet iedereen hoeft mee te doen. Je moet wel voldoende ruimte overlaten zodat elk appartement op een later tijdstip alsnog zonnepanelen kan plaatsen.
Ja, voor zover we weten wel. We hebben verschillende opties op een rijtje gezet, waaronder de groepsaankoop van Vereniging Eigen Huis en de groepsaankoop van begin 2017 van de gemeente Utrecht. De prijzen van onze leverancier liggen net wat lager. En vrees niet: ook de kwaliteit is dik in orde. Zie het filmpje onder Groepsaankoop om meer te weten over hoe we de leverancier hebben gevonden. De onafhankelijke website van Milieucentraal geeft aan dat 10 zonnepanelen inclusief BTW en installatie ongeveer €4600 kost. Bij onze leverancier is dat ongeveer €3200 (incl BTW). We werken allemaal vrijwillige, waardoor je niets extra betaalt aan overhead (die je bij andere groepsaankopen vaak wel hebt). Goeie deal voor jou dus.
Ja, dat kan.
 • Je kunt ze leasen (bijvoorbeeld bij Solease uit Utrecht).
 • Je kunt een energiebespaarlening afsluiten. Dit is een initiatief van de overheid. Let wel op: dit kan alleen als je naast zonnepanelen ook met een andere matregel energie bespaart. Maar vervolgens heb je wel gratis panelen op je dak, want het rendement op je panelen is hoger dan de kosten voor de lening.

Over Rivierenwijk in ‘t Zonnetje

Wij zijn allemaal vrijwilligers die in de Rivierenwijk wonen. Elk met een aparte expertise, maar allemaal met hetzelfde doel: 100% zonnestroom voor de Rivierenwijk! Dit betekent dus dat we voor iedereen iets willen bieden, of je nu huurder of woningeigenaar bent, bedrijf of VVE. We zijn op dit moment met 8 vrijwilligers. We hebben een paar mensen met veel verstand van zonnepanelen in de groep. Zie hieronder een filmpje van Edo Plantinga, een van de initiatiefnemers: Filmpje door Cindy en Jethro van Wij Zijn de Wijk.
Wij zijn een voorstander van zonnestroom. Dit omdat het helpt klimaatverandering tegen te gaan, maar ook omdat het een betere investering is dan het geld op de bank te hebben staan. Daarnaast zijn wij van mening dat het beter is om het voor de gehele wijk te organiseren. Het scheelt iedereen gedoe en door gezamenlijke inkoop staan we sterker.
Ja. We krijgen geen geld voor dit project en we krijgen geen bonussen voor ieder huishouden dat meedoet. Bij onze leveranciersselectie gaan we uit van de beste aanbieding voor bewoners. We doen dit omdat we het belangrijk vinden om de buurt duurzamer te maken. En omdat het nog leuk is ook. Voor de externe kosten die we maken (posters drukken, huur van ruimtes, etc.) krijgen we sponsoring van de ondernemersvereniging van de Dichterswijk en Rivierenwijk. Ook vragen we een subsidie aan bij de gemeente Utrecht. We ontvangen geen geld van leveranciers van panelen, omdat we dan niet meer onafhankelijk zouden zijn. We willen dat dit project zo groot mogelijk wordt opgepakt. Het kan zijn dat we hiervoor op termijn toch een urenvergoeding nodig zullen hebben. Maar dat regelen we dan zo, dat we onafhankelijk blijven.
We hebben een aantal mensen in onze groep met veel verstand van zonnestroom. Kort samengevat letten we op:
 • De kwaliteit van de panelen, de omvormers en het bevestigingsmateriaal. Denk aan keurmerken, opbrengst, etc.
 • De betrouwbaarheid van de leverancier (ook in verband met garantie). Denk aan grootte, ervaring, etc.
 • De service van de leverancier.
 • De kosten.
We hebben een lijst met 50 gewogen criteria opgesteld. Uiteraard delen we die lijst graag met je als je de details wilt weten.
We willen niet opnieuw het wiel uitvinden. Wij willen vooral bij bestaande initiatieven aansluiten. Onze rol is om als onafhankelijke groep de beste deal voor onze buren te vinden en ze daarvoor warm te maken. Kunnen we voor een collectieve inkoop van panelen beter bij een bestaande actie aan kunnen sluiten? Dan doen we dat natuurlijk.
Graag! Wij zijn altijd op zoek naar extra vrijwilligers. Ook als je (nog) geen verstand hebt van zonnepanelen. Meld je hier aan en we zien je graag op onze volgende bijeenkomst. We zoeken op dit moment met name nog straatambassadeurs en mensen die goed zijn in (online) communicatie. Maar je bent ook welkom als je op een andere manier wilt helpen.
Fijn dat je het vraagt! We helpen je graag. We hebben de website al zo opgezet dat je in een paar minuten jouwbuurt.intzonnetje.nl kunt opzetten. Alle teksten, flyers en het logo kun je zo overnemen en aanpassen. Kun je gelijk van start.